Hai uolss....
Harini cheq nak post entry berkaitan makanan lagi.
Ada ke sesapa kat sini tak kenal buah kerdas (org kedah panggil GENUAK).
woooooo sedap tau buah ni.
Mungkin ada yang tak kenal. almaklumlah, Stay kat bandar kosmopolitan kan.
Mananya nak kenal buah kegemaran orang kampung hihi. Okaylah. Kalau nak tau buah kerdas ni adik beradik buah anggur, sedap dimakan bila sejuk2..hehe
agaknya nak kena penampo kot..
ni la buah kerdas a.k.a buah genuak..
Actually, buah kerdas atau nama saintifiknya Pithecellobium bubalinum ni sering dijadikan pembuka selera yang dimakan bersama nasi.
Buah ni memang sedap untuk dibuat ulam.
Rasanya lemak dan manis boleh membangkitkan selera semasa makan.
Tapi
awas!!!!!!!!!!! bau buah kerdas ni tersangat lah kuat dan sukar
disembunyikan.tapi ada jugak yang suka memeram biji kerdas ni di dalam
timbunan pasir atau habuk kayu untuk beberapa hari agar dapat bau yang
lebih menusuk kalbu. selain itu, biji buah kerdas yang ditimbus dalam
pasir jugak, boleh tahan lama serta tidak layu. Menurut orang tua-tua,
buah kerdas ni dapat membersihkan buah pinggang, melawaskan kencing,
menjauhkan diri dari
penyakit kencing manis dan yg paling penting...jeng2..awet muda :)
so, kepada mereka2 yang belum pernah makan buah ni,
silalah cuba
"don't judge Kerdas by it's smell" hehe
k.bai
No comments:
Post a Comment